Hvilken handske skal du vælge i kulden?

Intro

De helt rigtige handsker på rigtig tid og sted kan gøre en kæmpe forskel for beskyttelsen af dine hænder og ikke mindst din komfort, når du er ude – så du kan holde fokus på at nyde naturen, vandringen eller bygning af shelter i stedet for kolde hænder.

Når du vælger handsker så husk: Der findes ikke een handske, som kan favne alle forhold. Derfor har jeg flere forskellige typer, som jeg gerne kombinerer, alt efter hvad jeg skal, og hvilke forhold, jeg skal være ude i. Min gamle tommelfinger regel er altid at spørge mig selv inden jeg tager afsted: "Hvilken aktivitet skal jeg lave idag, og hvilke vejrforhold har jeg?". Har jeg flere forskellige aktiviteter/vejrforhold, har jeg flere sæt handsker med og altid et ekstra sæt tørre inder-fingerhandsker i rygsækken.

Sørg for, at du ikke begynder at fryse på hænderne. Særligt, når du arbejder med kolde materialer som fx stål og aluminium (gryder, gasflasker, brændere, teltstænger mm.), så vil kulden fra disse materialer hurtigt nedkøle dine hænder. Sørg altid for at beskytte dine hænder, både mod kulde og når du arbejder med værktøj og materialer. 

NB! Hænder og fødder er de organer som er længst væk fra kroppens vitale organer. De fine blodårer i hænder og fødder vil være de første kroppen skærer fra når kroppen udsættes for kulde.

Luffer, når det er rigtig koldt

Lufferne er de absolut varmeste beskyttelse til dine hænder og fingre, da fingrene ikke er adskilt, og du dermed varmer dig selv. Jeg bruger lufferne, når jeg er ude i frostgrader og ikke skal bruge mine hænder – fx på en skitur eller hundeslædetur. Er du på en rigtig kold tur, hvor lufferne ikke føles varme nok, så suppler med en fingerhandske og en uldvante under lufferne.

Handsker, når du skal bruge fingrene i kulden

Med handsker får du mere frihed, da fingrene er adskilt. Du kan få tykke handsker, der beskytter godt mod kulden, men dine hænder er en anelse dårligere beskyttet i forhold til lufferne. Jeg bruger handsker, når det er koldt og jeg skal bruge mine hænder til grovere arbejde, fx når jeg laver mad og arbejde med kolde materialer som brændere, gasflasker, gryder etc., og når jeg bygger bål eller samler optændingsmateriale. Husk, at du også på særligt kolde dage kan have en tynd fingerhandske (en liner) på inde i den grove ydre finger handske. Lag på lag-princippet fungerer også perfekt til hænderne.

Uldvante som ekstra undervante

Efterårsferie bålkaffe

De tynde uldluffer/uldhandsker kan du bruge som et ekstra lag både inde i luffen og handsken. Den fjerner fugt fra fingrene og skaber et varmt lag omkring fingrene. På den måde får du en ekstra gang isolering på meget kolde dage. Du kan også bruge uldluffen/uldhandsken på en forårs- eller efterårsdag, hvor vejret er mildere men stadig køligt. Uldluffen/uldhandsken er ikke særlig velegnet til våde, kolde og vindblæste dage i naturen.

Fingerløse vanter til forår og efterår

Fingervante

De fingerløse vanter slipper fingrene fri, og dermed er de gode til arbejde med hænderne, også det arbejde, der kræver finpudsning. Jeg bruger de fingerløse vanter i det sene forår og det tidlige efterår, hvor der kan være køligt, og typisk bruger jeg dem, når jeg skal lave mad eller tænde bål. En mere enkel og lidt køligere version af de fingerløse vanter er håndledsvarmerne, der varmer hænderne og leddet af fingrene. Jeg bruger håndledsvarmerne, hvis jeg skal have ekstra frihed til fingrene, eller hvis jeg arbejder i meget dyb sne eller kører off-piste og gerne vil være fri for sne, som kommer ind mellem handske og jakke.

Tynd læderhandske til vandreturen

Læderhandske

Når jeg vandrer ved kysten eller i bjergene, hvor vejret hurtigt kan skifte, så bruger jeg ofte en tynd læderhandske. Ved vandring stiger varmen hurtigt i kroppen, fingrene er dog stadig udsat hvis det blæser meget, og kan hurtigt blive meget kolde. Den tynde handske egner sig til vandreturen i køligt eller omskifteligt vejr og kan altid kombineres med en tynd finger inderhandske hvis det er rigtig koldt.

Pas godt på dine lækre handsker, og nyd at de kun bliver smukkere med tiden.

God tur derude!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!