7 geniale materialer til optænding af bålet

Med et af de her 7 geniale og naturlige optændingsmaterialer, kan du fyre op i dit bål hvad end der er regn, sne eller sol. Du kan indsamle dem i naturen, og nogle af dem skal tørres først, mens andre kan bruges som de er – også selv om der er vådt.

Se her, hvor de finder de 7 geniale og naturlige materialer, og hvordan du effektivt tænder op med dem.

PS: Jeg har også lavet en lille hurtig guide til fyrtøj – se i bunden af denne artikel.

1. Fat wood

KONGEN over alle optændingsmaterialer

Fat wood er det allerbedste optændingsmateriale, der findes, så hvis du har muligheden for at samle og bruge det, så gør det. Udover, at fat wood nemt antænder, så kan du også indsamle og bruge det med det samme, uden at lade det tørre derhjemme først.

Fatwood er optændingsmateriale fra fyrretræ

Jeg har næsten altid en lille vandtæt pose med fat wood med mig, når jeg er på tur, men det sker, at jeg er kommet afsted uden. Så kan jeg heldigvis nemt indsamle det, for fat wood er blot et stykke harpiksmættet fyrretræ.

 Fyrretræ har et naturligt højt indhold af harpiks, ofte kan du faktisk se på et stykke fyrretræ, at der driver hartpiks fra det. Deraf navnet FAT WOOD – det er træ, der er tykt af harpiks.

Høst fat wood fra døde træer

Lad de levende træer være og høst altid kun fat wood fra døde træer, typisk kan du finde træer eller grene, der ligger på jorden. Du ved, at det er godt fat wood, når du kan se, at der pibler harpiks fra træet. Hvis det er rigtig godt, kommer der endda små bobler ud af træet. Skær en gren af det døde træ, så du kan se, om det er fuldt af harpiks.

Sådan forbereder du fatwood til optænding

Når du har fundet en god gren, så brug ryggen af dit knivblad og skrab på selve træet, så du skraber små stykker træ af – næsten lige så fint som savsmuld. Skær også nogle lidt større stykker træflis, så der er noget for ilden at tage fat i, når savsmuldet antænder.

Når du har en lille bunke fat wood, kan du antænde det med dit fortrukne fyrtøj (se nederst, hvad jeg anbefaler).

Brug fat wood i regnvejr

Fatwood er meget let antændeligt, og tænder øjeblikkeligt med fx en lighter – også når det er vådt. Skal du tænde bål i regnvejr, hvor det ellers kan være næsten umuligt at lave ild, så er fat wood også dit svar.

Saml løbende fat wood på dine ture

Fatwood stammer fra fyrretræ, så hold øje med afbrækkede eller døde grene, når du er på tur og høst fat wood hele året, så du altid kan tage en lille pose med dig.

20

2. Birkebark

Silketynd og olieholdig bark

Birkebark er fra naturen skabt i fine, silketynde lag og indeholder olie, der gør det genialt som optændingsmateriale i både vådt og tørt vejr. Derfor er det også smart at holde øje med birkebark, hvis du er på tur og ikke har fået optændingsmateriale med dig hjemmefra. Birketræet er meget almindelig i Danmark, så du finder nemt bark til din optænding. Måske har du endda et birketræ i din egen have, du kan høste fra.

Husk, at du ikke må skære i levende træer, så høst birkebark fra døde træer eller grene, der er faldet ned. Du kan forsigtigt trække barken af uden at bruge en kniv.

Jeg høster løbende birkebark på mine ture om sommeren. Barken lader jeg tørre derhjemme og gemmer derefter, så jeg altid kan tage noget med mig.

Det er let at tænde dit bål op med birkebark, og du kan bruge alle slags fyrtøj, for birkebark tænder med det samme. Hvis du tænder på med tændstål, skal du bruge de tyndeste lang af birkebarken, så ildkuglerne fra tændstålet kan få fat.

3. Thuja / Cedertræ

Olieholdig bark fra hækken

Dansk Thuja kaldes også cedertræ, og uanset hvad du kalder det, er yderbarken fra Thuja / Cedertræ supergodt til optænding af bål på grund af dets naturlige indhold af olie.

Bark fra Thuja / Cedertræ skal dog helst være knastørt, og derfor er det en god idé at samle det og tørre det, inden du tager på tur. Finder du noget tørt bark på din tur, kan du selvfølgelig også sagtens bruge det til optænding.

Thuja bruges ofte som hækplante i danske haver, så måske er du heldig at have et træ derhjemme, du kan høste fra.

18
21

4. Granris

Let at finde under grantræer

Går du forbi et grantræ, kan du næsten ikke undgå at se de døde grene i bunden af træet. De er ofte knastørre og lige til at tænde op med, og du skal blot plukke dem fra stammen. Hvis granrisene er blevet våde af regn eller sne, kan du skrabe barken af med en kniv og bruge de små barkstykker.

Det er svært at antænde granris med ildstål, fordi du ikke kan trævle det på samme måde som fx birkebark, så brug i stedet stormtændstikker eller en lighter. Granris er generelt heller ikke lige så let at antænde som fat wood og birkebark, men når først ilden har fået fat, er det til gengæld supereffektivt, og du kan hurtigt få et stort bål i gang.

5.Blomsterhoveder fra tidsel

Med naturlig tidselolie

Bark fra træer er ikke det eneste effektive optændingsmateriale – der findes masser af andre muligheder. Blomsterhoveder fra tidsler er et af de bedste, fordi frøene i tidselblomster indeholder olie.

Blomsterhovederne skal være visne og tørre, så saml dem enten på forhånd og lad dem tørre, eller, hvis du er heldig, find helt tørre blomster på din tur og brug dem til optænding. Du finder typisk tidselblomster på marker, skråninger og langs veje.

19
17

6. Dunhammer

Brug både blade og 'fnok'

Er du i nærheden af en sø eller et vandløb, har du sandsynligvis adgang til dunhammer. Både blade og den hvide fnok fra dunhammerens brune hoved kan også være særdeles effektivt at starte dit bål med.

Bladene skal være tørre og visne, og det gør de i løbet af efteråret. På samme tid eksploderer dunhammerens brune hoved med den hvide fnok, som du også kan bruge til optænding.  

7. Lommeuld

Ægte uld eller plantemateriale

Hvis du er kommet på tur uden optændingsmateriale og intet kan finde omkring dig, så kan lidt lommeuld redde dagen og bålet. Du kan ofte grave lidt lommeuld frem fra din frakke, og det er gerne knasende tørt og klar til at starte dit bål.

Brug lommeuld af rent uld, bommuld eller plantemateriale, så du ikke brænder plastik af.

IMG_0579 kopi

Fyrtøj

Ildstål

Ildstål er genialt, fordi det aldrig løber tør for gas som fx en lighter eller bliver brugt op som fx en æske tændstikker.

Tændstikker /Stormtændstikker

Tændstikker er fine til en tur på en tør sommerdag, men drop dem i vådt vejr. Stormtændstikker er specielle tændstikker med ekstra meget svovl på hovedet, så det er muligt at tænde selv under blæsende forhold.

Lighter

Lighteren er et mere let og komfortabelt valg end tændstikker og ildstål, fordi du kan tænde den uden øvelse og igen og igen.

 Gaslighter

Gaslighteren er god til lidt hårdere forhold med regn og blæst. Den laver en stærk og stabil flamme som tåler elementerne.